Dzisiaj polecam zapiekankę makaronową z kurczakiem i warzywami, która jest znakomitym pomysłem na sycący i zdrowy posiłek. Doskonale łączy w sobie smak pieczonego kurczaka, świeżości chrupiących warzyw oraz kremowości zapieczonego makaronu. To danie nie tylko zadowoli różnorodne gusta kulinarne, ale również dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Idealne rozwiązanie na rodzinny obiad czy przyjęcie z przyjaciółmi.
Składniki
- 300 g ulubionego makaronu
- 400 g fileta z kurczaka
- 150 ml śmietanki 18 % (ja używam z kartonika )
- cebula
- czerwona papryka
- mała cukinia
- kukurydza mała puszka
- 3 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- 200 g sera mozzarella
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- kurkuma
- bazylia
- oregano
- olej
Wykonanie
Na początek przygotowujemy marynatę do mięsa.
Olej (3-4 łyżki )mieszamy z solą, pieprzem i słodką papryką. Filet z kurczak płuczemy osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w kostkę. Dodajemy do marynaty i odstawimy do schłodzenia na ok pół godziny.
Gdy kurczak odstawimy do schłodzenia gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażam cebulkę, gdy będzie już zeszklona dodaje czerwoną paprykę oraz pokrojoną w kostkę cukinie. Jeżeli mamy mała cukinie to możemy dać w całości, natomiast jeżeli jest gruntowa większa to trzeba wydrążyć gniazda nasienne. Jeżeli warzywa puszczą zbyt mało soków można podlać niewielką ilością wody.
Kurczaka podsmażamy na patelni, gdy będzie już usmażony przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Na koniec przygotowujemy pomidory krojone (mogą być z puszki lub z kartonika) , doprawimy przyprawami: sól, pieprz, bazylia, oregano oraz czosnek.
Śmietankę doprawiamy niewielką ilością kurkumy oraz dodajemy starty żółty ser.
Zapiekankę makaronową z kurczakiem i warzywami układamy warstwowo:
- pierwsza warstwa to makaron
- pomidory z przyprawami
- kurczak zmieszany z kukurydzą
- papryka oraz cukinia
- śmietanka wymieszana z serem
Zapiekankę makaronową z kurczakiem i warzywami, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 przez ok 30 minut. Pierwsze 22 minut zapiekamy przykryte folią aluminiową, aby ser zbytnio nie spiekł. Na ostatnie minuty odkrywamy aby ser się zarumienił.