Dzisiaj polecam zapiekankę makaronową z cukinią, która jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa i pełna składników odżywczych. Dzięki połączeniu świeżej cukinii, aromatycznych przypraw i delikatnego sera, danie to staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub jako danie na spotkanie ze znajomymi. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, który jest prosty w przygotowaniu i z pewnością zachwyci każdego gościa.
Składniki
- 500 g makaronu
- 500 g mięsa (ja użyłam filet drobiowy oraz trzy pałki, które zostały mi z dnia poprzedniego z obiadu)
- mała cukinia
- duża marchewka
- mała cukinia
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- 100 g ser wędzony włoski (może być też warkocz lub oscypek)
- 50 g sera żółtego
Wykonanie
Marchewkę obrać i pokroić w pół talarki, z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cukinie przeciąć na pół jeżeli ma duże gniazda nasienne to usunąć, również pokroić w kostkę.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę z dodatkiem czosnku. Jak cebula będzie już zeszklona dodać paprykę z marchewką. Doprawić solą i pieprzem.
Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy cukinię, wszystko doprawiamy ziołami prowansalskimi.
Na koniec dodajemy pomidory i jeszcze chwile na małym ogniu podsmażamy.
Mięso pokroić w mniejsze kawałki, ser również pokroić lub zetrzeć na tarce.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, na makaron dajemy mięso. Wszystkość polewamy warzywami z dodatkiem pomidorów.
Na górę dajemy ser (ser wędzony wzmocni smak naszej zapiekanki).
Gotowa zapiekankę pieczemy y w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut