Waniliowe markizy
Dzisiaj polecam – waniliowe markizy.
Składniki na ok 20 sztuk:
1 kostka masła
2 żółtka
4 łyżki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
1 ½ szklanki mąki
konfitura
Wykonanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Po schłodzeniu wycinać ciasteczka, w połowie wycięć otwory mniejszą foremką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 10 minut. Po wystudzeniu ciasteczka z dziurką posypać cukrem pudrem, a pełne posmarować ulubioną konfiturą (ja miałam dżem morelowy).
nie pogardziłabym takimi ciachami:)
wyglądają tak pięknie, jak z profesjonalnej cukierni 🙂
prześlicznie wyszły 🙂 muszą być pyszne!
wyglądają pysznie:) Trochę przypominają mi z wierzchu ziemniaki z ogniska i tak nagle mi się ich zachciało.. ;D