Dzisiaj polecam truskawkowy deser, który jest nie tylko pyszny, ale również idealny na letnie dni. Składa się z soczystych, świeżych truskawek zanurzonych w delikatnym kremie z bitą śmietaną, a całość posypana jest czekoladowymi wiórkami. To doskonały sposób na schłodzenie się i zaspokojenie słodkiej ochoty.
Składniki na 3 porcje
- 6 – 8 sztuk podłużnych biszkoptów
- 150 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- małe bezy
- starta czekolada
Wykonanie
Galaretkę rozpuścić w 450 ml wody i pozostawić do wystudzenia.
Biszkopty połamać i poukładać na dnie pucharków, wyłożyć maliny (kilka zostawić do dekoracji)
i zalać galaretką. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała. Mascarpone ubić ze śmietanką, cukrem pudrem,
przełożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć krem na galaretkę.
Na krem pokruszyć bezę, posypać startą czekoladą i udekorować pozostałymi truskawkami .
Deser podawać schłodzony.