Dzisiaj polecam tarte z musem jabłkowym. Tarte można jeść na ciepło z lodami lub na zimno, na pewno bardzo szybko znika ze stołu. Jest to doskonały deser na każdą okazję, który zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Delikatne ciasto doskonale komponuje się z aromatycznym musem jabłkowym, tworząc niepowtarzalny smak. Jeżeli chcesz nadać tartce jeszcze bardziej wyrafinowany charakter, możesz dodać do musu cynamon, który idealnie podkreśli smak jabłek. Gorąco polecam spróbować przygotować ten przepis w domu, ponieważ efekt końcowy na pewno Cię zachwyci.
Składniki
- 340 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- cukier z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy
Składniki na mus
- 600 g obranych jabłek
- 1-2 łyżki cukru
- sok z ½ cytryny
- łyżeczka cynamonu
- 125 ml wody
Wykonanie
Mąkę wymieszać razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym, zrobić w środku wgłębienie i posiekać schłodzone masło, na koniec dodać żółtka. Ciasto zanieść na jednolita masę. Podzielić na ¾ i ¼ i owinąć w folę. Schłodzić minimum godzinę.
Po schłodzeniu z większą część rozwałkować i wyłożyć na formie do tarty (28 cm) ciasto nakłuć widelcem położyć pergamin i obciążyć kamyczkami lub fasolą. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Po upływie tego czasu ściągamy obciążenie, dajemy mus i dekorujemy według uznania mniejszym kawałkiem ciasta. Pieczemy jeszcze ok 15 minut, po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
Przygotowanie musu
Jabłka umyć, obrać i pokroić na drobne kawałeczki. Dodajemy wodę, cynamon oraz cukier i gotujemy na małym ogniu aż jabłka się rozgotują i nadmiar wody odparuje. Rozgotowane owoce blendujemy.