Tarta miała być na popołudnie do kawy, ale zanim goście przyszli ciasta już nie było, bo każdy po kawałeczku kosztował.
Składniki na ciasto:
80g cukru
240 g maki
150g masła
2 żółtka
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części i chłodzimy w lodówce ok pół godziny. Po schłodzeniu 2/3 ciasta wykładamy do wysmarowanej masłem formy, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy 15 minut w temperaturze 175 stopni.
4 jabłka
100g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
Jabłka płuczemy, obieramy ze skórki kroimy na małe kawałeczki. Podsmażamy na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu.
Na podpieczone ciasto dajemy przestudzone jabłka, i pozostała częścią ciasta 1/3 dekorujemy ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika tym razem nagrzanego do 180 minut i pieczemy 20 minut.
Bardzo lubię wszystkie chyba ciasta z jabłkami. to jest bardzo apetyczne 🙂
Mniam, pyszności <3
oj.. ulubione ciasto z dzieciństwa to to własnie z jabłkami! 🙂
ciacha z jabłkami są moje ulubione 🙂
Wygląda bardzo smakowicie!
Jabłkowa teraz na topie 🙂
Mmm, też bym takiego cuda skosztowała 🙂
wow! właśnie szukam inspiracji na dziś i… chyba znalazłam 😉