Tacosy z niebieskiej mąki kukurydzianej
Składniki na małe tortille:
szklanka mąki z niebieskiej kukurydzy
szklanka gorącej wody
łyżka oliwy
pół łyżeczki soli
Składniki na farsz:
300g mięsa mielonego wołowego
pomidory krojone w puszce
cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
mała puszka czerwonej fasoli
sól, oregano, słodka papryka oraz odrobinę papryczki chili
Wykonanie:
Do miseczki wsypujemy mąkę i dodajemy wodę, oliwę i sól. Powoli wyrabiamy ciasto do momentu uzyskania jednolitej masy. Jeżeli ciasto za bardzo się klei do miski dodać trochę mąki. Po wyrobieniu odstawić na 10 minut. Następnie formujemy kulki z ciasta, układając na oprószonej mąką desce.
Placki wałkować przez folię spożywczą, gdyż bardzo przylegają. Można również przez folie ciasto rozgnieść ręką.
Na rozgrzana patelnię kładziemy placki i pieczemy z dwóch stron, aż się zarumienią( pieczemy ok. minuty z każdej strony).
Przygotowanie farszu:
Farsz to prosta sprawa, możesz go stworzyć z
dowolnych składników dostępnych w lodówce. Mój zawsze wychodzi inaczej, ten
przygotowałam w prostej zdrowej wersji.
Czosnek i cebulę podsmażyć na oliwie. Następnie dodać mięso i delikatnie
doprawić przyprawami. Gdy mięso będzie już usmażone dodać pomidory z puszki i
dusimy pod przykryciem.
Do uduszonego mięsa dodajemy czerwoną fasole i doprawiamy do smaku.
Małe tortille są nieco bez smaku, dlatego mięso przygotowałam na ostro. Na tortille
nakładamy farsz i składamy na pół.
Podajemy na ciepło.