Jakiś czas temu mieliśmy imprezę w przedszkolu przy kawie i znajoma przyniosła pyszne ciasto. Długo musiałam czekać na przepis ale warto było.
Składniki :
3 jabłka
½ szklanka cukru
2 małe jajka
1 szklanki mąki
½ łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczka sody oczyszczonej
½ szklanka pokrojonych bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, migdały)
Wykonanie:
Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem, dodać bakalie i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Następnie wbić jajka, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypane kaszą manną. Piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Gdy jabłka puszczą więcej soku można je trochę odsączyć.
ciacha z jabłkami uwielbiam, bakalie również, więc i mi by zasmakowało:)
fajny, prosty przepis, a ciacho wygląda pysznie, na pewno wypróbuję
nigdy nie piekłam, ale jadłam-jest cudowne;)
Dzięki za przepis!
Zachęcający przepis, na pewno sie skuszę…ale Twoje wyglada tak apetycznie, że ja od razu zrobię podwójną porcję.
Nie dziwię się, że było warto czekać – prezentuje się super:-) Kiedyś jadłąm jabłecznik z orzechami i nie zapomnę tego smaku. Aż jestem ciekawa, czy smakuje podobnie:-)
Super ciasto:) uwielbiam bakalie pod każdą postacią. A połączenie bakalii i ciasta – marzenie:)
lubię takie szybkie ciasta;)
Zrobiłam dzisiaj. Pychotka. Dodałam troszke cukru waniliowego. Świetnie komponuje się z bakaliami.
Bardzo sie ciesze że smakowało:)
Robię to ciasto od kilku lat, jest świetne. Jedna uwaga – soku z jabłek absolutnie nie odsączać! Im go więcej, tym lepiej. Ja odstawiam pokrojone jabłka z cukrem na 1-2 godziny.