Dzisiaj polecam szarlotkę na kruchym cieście. Jest to klasyczne polskie ciasto, które najlepiej smakuje podane z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Ciasto jest delikatne i maślane, a nadzienie z słodkich jabłek i cynamonu doskonale komponuje się z jego strukturą. Idealne na każdą okazję, od rodzinnych obiadów po weekendowe spotkania z przyjaciółmi.
Składniki:
- 2kg jabłek
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 200g masła
- 3 żółtka
- ½ szklanki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki bułki tartej
- ½ szklanki cukru
- cukier puder do posypania
- 1 łyżka masła
Wykonanie
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce i dodać cukier oraz cynamon. jeżeli jabłka puszczą dużo soku przed podaniem na ciasto można odsączyć nadmiar soku lekko wyciskając.
Z chłodnego masła, mąki, cukru i jajek oraz odrobiną soli zagnieść ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około godziny. Ciasto musi się porządnie schłodzić aby można było zetrzeć na tarce (można też ciasto schłodzić w lodówce i rozwałkować).
Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia i jedną część ciasta ścieramy na spód i posypujemy bułką tartą, na to kładziemy jabłka i trzemy drugą część ciasta.
Ciasto pieczemy przez ok 40 45 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.