Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

Dzisiaj polecam szarlotkę na kruchym cieście. Jest to klasyczne polskie ciasto, które najlepiej smakuje podane z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Ciasto jest delikatne i maślane, a nadzienie z słodkich jabłek i cynamonu doskonale komponuje się z jego strukturą. Idealne na każdą okazję, od rodzinnych obiadów po weekendowe spotkania z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 2kg jabłek
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 200g masła
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ½ szklanki cukru
  • cukier puder do posypania
  • 1 łyżka masła

Wykonanie

Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce i dodać cukier oraz cynamon. jeżeli jabłka puszczą dużo soku przed podaniem na ciasto można odsączyć nadmiar soku lekko wyciskając.

Z chłodnego masła, mąki, cukru i jajek oraz odrobiną soli zagnieść ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około godziny. Ciasto musi się porządnie schłodzić aby można było zetrzeć na tarce (można też ciasto schłodzić w lodówce i rozwałkować).

Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia i jedną część ciasta ścieramy na spód i posypujemy bułką tartą, na to kładziemy jabłka i trzemy drugą część ciasta.

Ciasto pieczemy przez ok 40 45 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Zostaw komentarz