Spaghetti z klopsikami z kurczaka
Dzisiaj polecam spaghetti z klopsikami z kurczaka
Składniki na 4 porcje:
400 g makaronu
400 g mielonego mięsa z kurczaka
1 ząbek czosnku rozgniecionego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka tartego parmezanu
sól, pieprz do smaku
olej do podsmażenia klopsików
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów krojonych z oliwą z oliwek i czosnkiem
1 cebula
2 liście laurowe
sól, pieprz, bazylia i oregano do smaku
Wykonanie:
Mięso wymieszać z bułką, i czosnkiem. Z jajka oddzielić żółtko od białka i białko ubić na pianę. ubitą pianę przełożyć do mięsa i doprawić do smaku. Z porcji łyżki stołowej uformować kuliste klopsiki i wstawić na 30 minut do lodówki, żeby nieco stężały.
Rozgrzać olej na płytkiej patelni i partiami obsmażyć klopsiki na równomiernie złoty kolor, często obracając je delikatnym potrząsaniem patelni. Gotowe układać do odsączenia na papierowym ręczniku.
Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić cebulę i obsmażyć przez 1-2 minuty, aż zmięknie. Dodać pomidory i liście laurowe, przykryj i doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku przyprawami. .
Przełożyć do sosu klopsiki i wszystko jeszcze chwilę podsmażyć.
W czasie dochodzenia sosu ugotować makaron al dente w dużym garnku osolonej energicznie wrzącej wody. Ugotowany makaron przełożyć na półmisek i polać sosem z pulpetami. Następnie posypać świeżo tartym parmezanem.
mmm.. kocham spaghetti, ale zawsze dawałm po rpostu mięso.. Musze spróbować z klopsikami 😀
ale fajny pomysł:) wygląda wyśmienicie:) aż nabrałam na nie ochoty mniam mniam:)
obiad pierwsza klasa:)
przepraszam, że dopiero teraz odwiedzam, ale mam dużo na głowie:(