Dzisiaj polecam soczystego kurczaka duszonego w winie. Ciekawy zestaw przypraw i dodatków powoduje, że kurczak nabiera doskonałego smaku. Możesz być pewny/pewna, że zachwycisz się tym smakiem. Gdy po raz pierwszy podałam go gościom to efekt był taki, że nie kleiła się rozmowa przy obiedzie – byli zajęci kurczakiem i komplementowaniem jego smaku.
Wino dodane do sosu nadaje potrawie wyjątkowego aromatu. Dodanie wina do sosu tworzy wyjątkową kompozycje smakową, należy je traktować jako pełnowartościową przyprawę podkreślającą i uwydatniającą walory naszego dania, a nie jako dodatek.
Sztuka przygotowania dobrego sosu na bazie wina tkwi w dość prostej sztuczce, która nosi miano deglasowania. Polega ona na wlaniu wina na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej smażyliśmy mięso.
Należy pamiętać że proces odparowania alkoholu wymaga czasu, nie należy tego robić bezpośrednio przed podaniem potrawy i dać szansą na przeniknięcie się smaków. Ten nieskomplikowany zabieg pozwoli Ci uzyskać pożądany aromat i konsystencję sosu.
Składniki i sposób przygotowania
- Kurczak poporcjowany lub same filety lub ćwiartki w zależności co lubicie. U mnie były dwie ćwiartki i dwa filety.
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- łyżeczka soli
- po pół łyżeczki mielonego pieprzu, czosnku granulowanego oraz imbiru
- 5 rozgniecionych ząbków czosnku
- cebula
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 500 ml bulionu drobiowego
- 180 g pasty pomidorowej
- oregano najlepiej świeże ale można też użyć suszone
- oliwa z oliwek
Wszystkie suche przyprawy wymieszać (oprócz oregano) i natrzeć nimi wcześniej umyte oraz osuszone mięso. Następnie na niewielkiej ilości oliwy podsmażyć kurczaka z obydwu stron (4-5 minut).
Kurczaka zdjąć z patelni a na oliwie podsmażyć cebulę i połowę czosnku (jeżeli jest mało oliwy można dodać) i poczekać aż zacznie się złocić. Gdy cebula już będzie usmażona wlać na patelnię wino i dusić wszystko, aż wino wyparuje. Następnie dodaj bulion, pastę pomidorową, oregano, pozostały czosnek i włożyć z powrotem kurczaka. Płyn powinien zakrywać mięso w ¾ . Patelnię przykryć i dusić na małym ogniu przez ok godzinę, aż mięso zmięknie. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ryżem i ulubioną sałatką.