Dzisiaj polecam soczystą pieczeń z indyka, której delikatne mięso rozpływa się w ustach. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, a efekt końcowy zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Wystarczy odpowiednio zamarynować indyka, a następnie piec go w piekarniku do uzyskania złocistej, chrupiącej skórki. Idealnie komponuje się z dodatkiem pieczonych ziemniaków i świeżych warzyw. Smak pieczeni z indyka możesz wzbogacić, dodając ulubione zioła oraz przyprawy, takie jak tymianek, rozmaryn czy czosnek. Ten przepis to prawdziwy hit na rodzinne obiady i uroczyste kolacje.
Podane składniki do marynaty są na około kilograma fileta. Ale wiadomo że nie kupujemy kilograma tylko cały filet, tak więc doprawiając większy filet możemy zwiększyć ilość przypraw.
Składniki
- 1 kg fileta z piersi indyka
- papryka słodka łyżeczka
- tymianek łyżeczka
- papryka ostra szczypta
- musztarda łyżeczka
- miód płynny 2 łyżki
- sok z połówki cytryny
- olej 2-3 łyżki
- sól 1 ½ łyżeczki
- pieprz płaska łyżeczka
Wykonanie
Z podanych wyżej przypraw przygotowujemy marynatę, którą nacieramy fileta. Natartego fileta wkładamy do siatki lub mocna obwiązujemy sznurkiem, wkładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.
Gdy mięso przejdzie przyprawami pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu rękaw rozcinamy i pieczemy jeszcze ok. 15 minut aby pieczeń się zarumieniła.
Po upieczeniu studzimy w powstałym sosie do całkowitego wystudzenia.
Jeżeli ciepłą pieczeń zaczniemy kroić wypłynie nam skok i będzie sucha.