Śmietankowe ciasto z owocami
Śmietankowe ciasto z owocami, robiła moja córka, gdy mnie nie było w domu. Jak przyszłam z pracy ocalało tylko parę kawałków aby zrobić zdjęcie, ale niestety nie było mi dane go skosztować. Gdy poszłam odstawić aparat do drugiego pokoju i zrobić kawę ciasta już nie było.
Składniki:
200g masła
1 szklanka kwaśnej śmietany 18% w temperaturze pokojowej
2 jajka w temperaturze pokojowej
¾ szklanki drobnego cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ziarenka z laski wanilii
700g-800g świeżych owoców (odpestkowanych, jeśli to konieczne)
Wykonanie:
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Odstawić.
Masło i mleko umieścić w garnuszku. Podgrzać do rozpuszczenia się masła. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, ale mieszanka powinna pozostać ciepła.
W naczyniu rózgą kuchenną roztrzepać jajka. Dodać kwaśną śmietanę, cukier, ziarenka z laski wanilii. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz ciepłe mleko z masłem-na zmianę w 2 lub 3 turach, mieszając rózgą kuchenną do połączenia.
Formę o wymiarach 33x23cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Na górze delikatnie poukładać owoce, rozcięciami do góry.
Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 40 min lub dłużej do tzw. „suchego patyczka”. Wystudzić. Można oprószyć cukrem pudrem.
Pyszne ciasto!
O nie! Tak nie można.. u mnie w domu przynajmniej zostawiamy po kawałku dla każdego 🙂
Musi upier raz jeszcze! 🙂
P.S. A gdzie to ty też znikłaś?