Dzisiaj polecam sernik z czereśniami. Czereśnie można zastąpić również wiśniami. Sernik ten jest idealnym deserem na letnie popołudnia, kiedy to świeże owoce są w pełni sezonu. Upieczenie takiego sernika nie zajmuje dużo czasu, a smak jest gwarancją zadowolenia gości. Można go podawać z bitą śmietaną lub wiadomo czym kto lubi.
Składniki na ciasto kruche
- 150 g masła
- 250 g maki
- 50 g cukru pudru
- 3 żółtka
- szczypta soli
Składniki na masę serowa
- 500 g sera twarogowego półtłustego
- 2 jajka
- 50 g masła
- 125 g cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier wanilinowy
- czereśnie bez pestek
Przygotowanie ciasta kruchego
Zimne masło posiekać z mąką i cukrem pudrem, na koniec dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, owinąć w folię i mocno schłodzić.
Po schłodzeniu jeden kawałek ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach( na tortownice o średnicy 22 cm ). Podpiec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
Przygotowanie masy serowej
Ser zmielić trzy razy przez maszynkę. Do zmielonego sera dodać żółtka, cukier, stopione przestudzone masło oraz mąkę ziemniaczaną. Z białek ubić pianę i dodać do masy serowej.
Na podpieczony spód nakładamy pierwszą warstwę masy serowej, na której układamy owoce. Na owoce dajemy drugą warstwę masy serowej i ścieramy na tarce drugą warstwę ciasta.
Pieczemy jeszcze 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.