Dzisiaj polecam sernik kawowy. To wyjątkowy deser, który łączy w sobie delikatną kremowość sernika z intensywnym aromatem kawy. Jego smak z pewnością zadowoli wszystkich miłośników zarówno słodkich wypieków, jak i kawy. Idealnie nadaje się na eleganckie przyjęcia czy po prostu jako rozkosz dla podniebienia podczas popołudniowej przerwy.
Składniki
- 200 g pokruszonych herbatników
- 70 g masła
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 4 jajka
- 250 ml śmietany 18%
- budyń śmietankowy
- 100 g cukru
- 150 ml kawy ekspresso (lub mocny napar z kawy ale bez fusów)
Składniki na polewę
- 125 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- łyżka masła
Przygotowanie
Herbatniki pokruszyć i połączyć z przestudzonym stopionym masłem. Spód tortownicy (28 cm ) wyłożyć papierem, a boki wysmarowane tłuszczem, wykładamy herbatniki i mocno docisnąć.
Twaróg zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowy, budyniem. Na koniec dodajemy po jednym jajku. Gdy wszystko będzie już zmiksowane dodajemy kwaśną śmietanę oraz przestudzone ekspresso i mieszamy już ręcznie.
Gotowa masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy łyżką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszamy piekarni do 150 stopni i pieczemy ok. godziny.
Po upieczeniu pozostawić sernik do ostygnięcia w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
Ostudzony sernik polać polewą.
Przygotowanie polewy
Czekoladę rozpuścić w mleku z dodatkiem masła.
Po polaniu polewą sernik kawowy odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Jak duża foremka?