Sernik kawowy

Sernik kawowy + FILM

Dzisiaj polecam sernik kawowy. To wyjątkowy deser, który łączy w sobie delikatną kremowość sernika z intensywnym aromatem kawy. Jego smak z pewnością zadowoli wszystkich miłośników zarówno słodkich wypieków, jak i kawy. Idealnie nadaje się na eleganckie przyjęcia czy po prostu jako rozkosz dla podniebienia podczas popołudniowej przerwy.

Składniki

  • 200 g pokruszonych herbatników
  • 70 g masła
  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietany 18%
  • budyń śmietankowy
  • 100 g cukru
  • 150 ml kawy ekspresso (lub mocny napar z kawy ale bez fusów)

Składniki na polewę

  • 125 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła

Przygotowanie

Herbatniki pokruszyć i połączyć z przestudzonym stopionym masłem. Spód tortownicy (28 cm ) wyłożyć papierem, a boki wysmarowane tłuszczem, wykładamy herbatniki i mocno docisnąć.

Twaróg zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowy, budyniem. Na koniec dodajemy po jednym jajku. Gdy wszystko będzie już zmiksowane dodajemy kwaśną śmietanę oraz przestudzone ekspresso i mieszamy już ręcznie.

Gotowa masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy łyżką.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszamy piekarni do 150 stopni i pieczemy ok. godziny.

Po upieczeniu pozostawić sernik do ostygnięcia w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.

Ostudzony sernik polać polewą.

Przygotowanie polewy

Czekoladę rozpuścić w mleku z dodatkiem masła.

Po polaniu polewą sernik kawowy odstawiamy do całkowitego wystudzenia

One thought on “Sernik kawowy

Zostaw komentarz