Kotlet schabowy na trzy sposoby

Schabowy na trzy sposoby

Dzisiaj chciałam pokazać jak przygotować kotlet schabowy na trzy sposoby. Pierwszy sposób to tradycyjny kotlet schabowy panierowany w bułce tartej i smażony na patelni. Drugi sposób to kotlet pieczony w piekarniku z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Trzeci sposób to kotlet duszony w sosie grzybowym, który idealnie komponuje się z delikatnym smakiem schabu.

Każdy lubi inne smaki i coś dla siebie znajdzie.

1 Schab z szynką długo dojrzewającą. Schab nacinamy i pomiędzy nacięcia wkładamy szynkę. Następnie oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy na początek w mące, następnie w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, na końcu w bułce tartej. Po panierowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

2 Schab z pieczarkami. pieczarki obrane i podsmażone na maśle z cebulką, doprawiamy sola i pieprzem. Na utłuczony  i oprószony solą i pieprzem schab nakładamy z jednej strony pieczarki i spinamy wykałaczkami. Panierujemy na początek w mące, następnie w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, na końcu w bułce tartej. Po panierowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone kotlety pieczemy w piekarniku przez ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.

3 Schab z ananasem. Rozbity schab oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy na początek w mące, następnie w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, na końcu w bułce tartej. Po panierowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Na usmażony schab kładziemy plasterek ananasa, na ananasa plasterek żółtego sera. Tak przygotowany kotlet zapiekamy w piekarniku ok 15 minut.

Zostaw komentarz