Sałatka warstwowa
Moja propozycja na dzisiejszy dzień – sałatka warstwowa. Do przygotowania sałatki potrzebne nam są kolorowe składniki, aby ładnie wychodziły nam kolorowe warstwy.
Ja podaję składniki na dużą porcję, ale jeżeli chcemy mniejszą porcję to wszystkiego bierzemy połowę i w mniejszym naczyniu.
Składniki:
2 woreczki ryżu
1 duży filet z kurczaka
8 ogórków konserwowych z chili
2 kolorowe papryki
6 jajek
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
4 łyżki majonezu
3 łyżeczki musztardy
sól, pierz
Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzić.
Filet z kurczaka pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na oleju z przyprawą do kurczaka. Po podsmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, aby osączyć z tłuszczu. Paprykę opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobna kostkę. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, i pokroić w drobną kostkę (można też pokroić i jest nawet prościej siatką do krojenia). Groszek i kukurydze odsączyć z zalewy.
Majonez wymieszać z musztardą, sola i pieprzem.
Sałatka najlepiej prezentuje się w naczyniu szklanym.
Na spód naczynia wsypujemy jeden woreczek ryżu, równo rozprowadzając po dnie, uważając aby nie pobrudzić za bardzo ścianek miski. Na ryż kładziemy połowę podsmażonego fileta, później warstwami kładziemy warzywa i jajka ale tylko połowę. Jak ułożymy wszystkie warzywa dajemy warstwę majonezu, możemy posypać też odrobina soli i pieprzu. Następnie robimy druga warstwę ryż, kurczak warzywa, majonez, górę sałatki warstwowej posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
jak ładnie wygląda
tak wiosennie się u Ciebie zrobiło 🙂