Rurki z serkiem mascarpone

Rurki z serkiem mascarpone

Moja propozycja na dziś – rurki z serkiem mascarpone

Składniki na ciasto:

500g mąki
250g masła
150g śmietany
2 żółtka
szczypta soli

Składniki na krem:

250 ml śmietany 30 %
śmietan fix
2 łyżki cukru
250g serka mascarpone

Wykonanie ciasta:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać chłodne masło. Masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, masło i sól i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia

Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować (tak jak na pierogi), wycinać paski o długości ok 15 cm i szerokości 2-2,5 cm. Nawijać na foremki do rurek, tak aby ciasto nachodziło na siebie. Nawijać zaczynamy od węższej do szerszej strony. Rurki przed upieczeniem można posmarować roztrzepanym białkiem. Przygotowane foremki układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach, aż się lekko zarumienią. Po wyciągnięciu zdejmujemy z foremek. Po przestudzeniu nadziewamy kremem.

Wykonanie kremu:

Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fix,  pod koniec ubijania gdy śmietana będzie już dobrze ubita dodawać małymi porcjami serek masckarpone.

Zostaw komentarz