Róże karnawałowe
Róże karnawałowe
Składniki:
20 dag mąki
3-4 łyżki gęstej śmietany
3 żółtka
sól
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka spirytusu (ja nie dałam i też wyszły dobre, niby jak się da spirytus to mniej tłuszczu w trakcie pieczenia ciągną)
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mąkę zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wyrobić na jednolitą masę i dobrze wybić wałkiem. Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego.
Ciasto rozwałkować dość cienko. Wycinać kółka szklanką, literatką i kieliszkiem. Wszystkie kółka skleić białkiem od największego do najmniejszego, na środku docisnąć i ponacinać, uważając aby nie naciąć do końca.
Zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałek ciasta, jeżeli zaraz podpłynie i szybko się zarumieni, można smażyć. Smażyć z 2 stron na jasnozłoty kolor, przewracając widelcem. Wyjąć osączyć na ręcznikach papierowych i przełożyć na talerz. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
fajnie się prezentują:)
Przymierzam się do nich w ostatnich dniach. Szukałam tylko odpowiedniego przepisu i oto już mam:-).
Bardzo efektowny pomysł. Przetestuję razem z dzieciakim, będa miały super zabawę:) Pozdrawiam ciepluchno! Viola
super! Z obawy nigdy nie podjełam się ich roboty, ale twoje wyglądają genialnie 😉