Polecam dzisiaj roladki, jak to mój synek powiedział kurczakowo-kurczakowe. Polecam je z ryżem i warzywami gotowanymi na parze.
Składniki na 6-8 porcji:
1 kg piersi indyka
30 dag mięsa mielonego z drobiu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 mała czerwona papryka
przyprawa do drobiu
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 cebula
3 łyżki mąki
olej, sól, pieprz
3 łyżki mąki
Wykonanie:
Mięso umyć, pokroić w szerokie paski, rozbić tłuczkiem. Natrzeć solą,
osypać pieprzem i przyprawą do drobiu, odstawić na pół godziny. Cebulę obrać, posiekać, obsmażyć na łyżce oleju. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, cebulą, papryką, natką pietruszki i bułką tartą. Doprawić solą i pieprzem. Na każdym pasku mięsa rozłożyć nieco masy mięsnej, zwinąć roladki, spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące, obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie przełożyć do rondla, podlać 3-4 łyżkami wody, i dusić pod przykryciem przez ok 15-20 minut na małym ogniu.
nigdy nie jadłam takich roladek, a szkoda.. wyglądają super!
Apetyczne a w języku moich dzieci " mniamuśne" – i chyba takie okreslenie idealnie do nich pasuje – mniamuśne 🙂
pyszności 🙂 takie obiadki to ja lubię 🙂