Dzisiaj polecam roladę biszkoptową z truskawkami, która doskonale sprawdzi się jako lekki deser na letnie popołudnia. Delikatne ciasto biszkoptowe w połączeniu z kremowym nadzieniem i świeżymi truskawkami tworzy wspaniałą kompozycję smaków, którą pokocha cała rodzina.
Truskawki już się pojawiają więc nie może zabraknąć ciasta z truskawkami. Dzisiaj dla odmiany proponuje roladę biszkoptową z bitą śmietaną i serkiem maskarpone. Dodatkowo jeszcze posmarowana frużeliną z truskawek. Życzę udanych wypieków.
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 125 g drobnego cukru
- 125 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 250 ml śmietanki 30% dobrze schłodzonej
- 250 g serka maskarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Frużelina
- ok 16 truskawek
- łyżeczka cukru pudru
- 50 ml wody
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie frużeliny.
Truskawki opłukać i pokroić na mniejsze kawałeczki, wstawić do małego rondelka i zagotować z niewielką ilością cukru. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością wody i dodajemy do truskawek. Gotową frużelinę odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie biszkoptu.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany małymi porcjami dodawać cukier, a następnie żółtka.
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i małymi porcjami dodawać do masy jajecznej.
Wykładamy na blachę o wymiarach 30X40 cm i pieczemy ok 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt zwijamy w lnianą ściereczkę.
Przygotowanie kremu
Schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone.
Gdy biszkopt będzie już wystudzony smarujemy frużeliną, a następnie kremem. Zwijamy i posypujemy cukrem pudrem.