Rogaliki krucho -drożdżowe

Rogaliki krucho -drożdżowe z marmoladą

Dzisiaj polecam pyszne rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą. Rogaliki mogą mieć zarówno tradycyjne nadzienie z marmoladą, jak i nieco bardziej nowoczesne, na przykład z Nutellą, czy innym ulubionym nadzieniem, co sprawia, że są one idealne na każdą okazję. Można je łatwo przygotować w domu, a elastyczność w doborze składników pozwala na personalizację smaku według własnych preferencji. Dzięki temu każdy może cieszyć się pysznymi i świeżo upieczonymi rogalikami, które z pewnością zachwycą wszystkich domowników oraz gości.

Krótki film jak przygotować rogaliki

Składniki na 16 rogalików:

  • 200 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 10 g cukru pudru
  • jajko
  • 20 g drożdży
  • 25 g śmietany 18%
  • marmolada  (ok 150g średnio 7 gramów na jednego rogalika, łyżeczka od herbaty nie pełna)
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnice dodać pokrojone w kostkę masło. Jajko ubić z cukrem pudrem, drożdże utrzeć ze śmietaną. Upłynnione drożdże dodajemy do mąki oraz ubite jajko z cukrem.

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i uformować kulę. Gotowe ciasto wałkować na grubość ok 3 mm i pokroić na 16 jednakowych trójkątów lub 8 wtedy rogaliki będą większe.

Na każdy trójkąt położyć niewielka ilość marmolady, zwijać od szerszej do węższej strony.

Gotowe rogaliki poukładać na blasze wyłożonej papierem i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte rogaliki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 -200 stopni do momentu aż się zarumienią (ok 10 -15 minut).

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem (ja posypałam cukrem pudrem kakaowym).

Zostaw komentarz