Risotto z kurczakiem
Pyszne risotto z kurczakiem, świetnie nadaje się na obiad lub ciepłą kolację. Zalecam przygotować z ryżu typowo do risotto, ma całkiem inny smak, przez co potrawa jest, naprawdę smaczna. W przepisie są podane tylko pałki, a na zdjęciu są też filety podsmażone, a tylko dlatego że na kolacji był też mój kochany chrześniak, który niw przepada za udkami.
Składniki na 8 porcji:
8 pałek z kurczaka
1 filet (pokrojony na mniejsze kawałki)
50 dag ryżu risotto
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1 cebula
2 ząbki czosnki
20dag groszku konserwowego
20 dag boczku
słodka papryka w proszku
olej do smażenia
sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę obrać i drobno posiekać, po czym razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przesmażyć na oleju. Dodać udka kurczaka, oraz filet oprószone solą oraz pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
Papryki umyć, osuszyć, a po usunięciu gniazd, nasiennych pokroić w cienkie paski i udusić.
Boczek pokroić w paski i oprószyć słodką papryką, a następnie przesmażyć na suchej patelni.
Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu.
Ryż wymieszać z paprykami, groszkiem i boczkiem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i poukładać na nim pałki kurczaka.
Piekarniki nagrzać do 180 stopni i zapiekać przez 15 minut
Uwielbiam!
Zawsze robię z piersią z kurczaka i kroję na mniejsze kawałki.
Wyglada intrygująco i na pewno wyśmienite w smaku- też takie chcę:)
ja też do tej pory robiłam tylko z piersią z kurczaka:)
ale nogi wystają;D faaajnie wygląda:)
wygląda rewelacyjnie i na pewno tak samo smakuje:) pyszności:)