Risotto

Dzisiaj polecam risotto z kurczakiem, które jest nie tylko pyszne, ale także bardzo sycące. To danie doskonale łączy w sobie kremowe, aromatyczne ryż i delikatne kawałki kurczaka, które smakują wyśmienicie z dodatkiem świeżych ziół i parmezanu. Przygotowanie risotta z kurczakiem wymaga trochę cierpliwości, ale efekt końcowy na pewno zachwyci Twoje kubki smakowe i sprawi, że będziesz chciał wracać do tego przepisu niejednokrotnie. Idealnie nadaje się na rodzinny obiad lub uroczystą kolację z przyjaciółmi.

Składniki

  • 400 g ryżu do risotto
  • 800ml bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 200 g kiełbasy
  • 2 papryki
  • 200 g zielonego groszku mrożonego
  • pałki z kurczaka lub filety
  • olej
  • przyprawa do kurczak

Wykonanie

Kurczaka oprószyć przyprawą do kurczaka i podsmażyć w piekarniku lub na patelni.

Kiełbasę pokroić na wąskie paseczki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, a groszek ugotować w lekko osolonej wodzie.

Na maśle zeszklić ryż, jak ziarenka będą już szkliste dolewamy bulion (na każde 100 g ryżu 200 ml bulionu). Na małej mocy palnika zostawiamy do momentu aż ryż wchłonie cały bulion, co jakiś czas mieszamy, aby się nie przypalił.

Jak ryż wchłonie bulion dodajemy paprykę, groszek oraz podsmażoną kiełbaskę.

 Można zauważyć że niczym nie doprawiam ale smak daje nam bulion oraz kiełbaska podsmażona. Jeżeli komuś jest mało doprawione można do swojego smaku ulubionymi przyprawami doprawić.

 Gotowy ryż z pozostałymi składnikami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Układamy na mim podsmażone mięso i podpiekamy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zostaw komentarz