Dzisiaj polecam pyszne ciasteczka czekoladowe.
Składniki na 16 sztuk:
- 100g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 55 g cukru
- jajko
- pasta waniliowa kilka kropel
- 110 g mąki
- 15 g kakao
- 35 g cukru pudru
- sól, drożdże instant
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pod koniec dodać masło i mieszać aż wszystko dobrze się rozpuści. Odstawić i dodać cukier, mieszać aż cukier się rozpuści i przestygnie. Do przestudzonej masy dodać jajko oraz pastę waniliowa.
Do drugiej miski przesiać kakao wraz z mąką, drożdżami oraz solą . Małymi partiami wsypywać do płynnej masy czekoladowej. Wszystko dokładnie wymieszać.
Łyżką formować małe kuli, spłaszczyć i obtoczyć w cukrze pudrze.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać gotowe ciasteczka. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok 20 minut.