Ciasto miodowe z orzechami

Ciasto miodowe z orzechami
Ciasto miodowe z orzechami

Dzisiaj polecam ciasto miodowe z orzechami, jest bardzo smaczne choć bardzo kaloryczne.

Ciasto orzechowe - orzechowiec
Ciasto orzechowe – orzechowiec

Ciasto:                                                    

3-4 szklanki mąki
2jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g margaryny

Masa orzechowa:

250 g orzechów włoskich
100g margaryny
0,5 szklanki cukru
2 łyżki miodu

Masa budyniowa:

2 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1 kostka masła

Ciasto wyrobić ze wszystkich podanych składników. Podzielić na dwie równe części. Składniki masy orzechowej (oprócz orzechów) rozpuścić i dodać orzechy. Jedną część ciasta rozwałkować i nałożyć na nią masę orzechową. Piec na pergaminie w piekarniku nagrzanym do 170* przez 15 minut. Drugą część ciasta piec samą w piekarniku nagrzanym do 170* przez 10-15 minut. W czasie pieczenia drugiej części ciasta ze wszystkich składników (oprócz masła) ugotować budyń, cały czas energicznie mieszając. Nadal gotując na małym ogniu dodać masło i delikatnie mieszając połączyć z budyniem, chwilkę ostudzić. Ciepły budyń wlać na upieczony ( drugi) placek i przykryć plackiem nr1 ( z orzechami).  Ciasto odstawić do wystygnięcia i wstawić do lodówki

 

 

7 thoughts on “Ciasto miodowe z orzechami

Zostaw komentarz