Dzisiaj polecam pulpety z sosem pomidorowym
Składniki:
- 500 g chudej wieprzowiny
- cebula
- jajko
- kajzerka
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka
- mąka
- średnia marchewka
- bulion
sos
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- mała cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie
Mięso opłukać i zmielić w maszynce razem ze wcześniej namoczona bułką i porządnie odciśniętą. Do zmielonego mięsa dodać drobno posiekaną cebulę jajko, przyprawy do smaku. Na koniec dodać obraną i starta na grubych oczkach marchewkę. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Z gotowej masy mięsnej formować małe kuleczki i obtaczać w mące.
Gotowe pulpeciki wrzucić do rondla z gotującym się bulionem (ma lekko przykrywać pulpeciki), mieszać i gotować pod przykryciem ma małym ogniu, ok 20-25 minut.
Gotowe pulpety wyciągnąć z rondla, pozostały bulin ewentualnie przecedzić przez sito i przygotować z niego sos.
Przygotowanie sosu
Cebule drobno posiekać i zeszklić na maśle, następnie dodać mąkę i sporządzić zasmażkę z mąką. Podlewając bulionem pozostałym z gotowania pulpetów. Pod koniec dodać przecier pomidorowy i doprowadzić do wrzenia.
Gotowy sosem polewać pulpety przed podaniem.