Dzisiaj polecam piernik przekładany – doskonałą propozycję dla wszystkich, którzy cenią sobie słodkie przysmaki z nutą tradycji. Piernik przekładany to wyjątkowe połączenie aromatycznych przypraw korzennych z delikatnymi kremami lub marmoladą, które tworzą nie tylko doskonały smak, ale również niezapomniane wrażenia estetyczne. Może być również doskonałym pomysłem na prezent, szczególnie w okresie świątecznym, kiedy to spożywanie i obdarowywanie się piernikami ma szczególne znaczenie. Idealnie komponuje się z gorącą herbatą lub kawą, stanowiąc serce wielu zimowych spotkań w gronie rodziny czy przyjaciół.
Piernik przekładany jest powidłami śliwkowymi i konfiturą z wiśni. Powidła są bardzo słodkie a konfitura lekko kwasowa pomieszane uzupełniają swoje smaki. Jeżeli są grudki gródki owoców można rozdrobnić blenderem.
Składniki na ciasto
- 300 g mąki
- 100 g cukru
- 200g płynnego miodu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 140 g masła
- 3 jajka
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 ½ łyżeczki sody
- łyżka kakao
- ok 500 g powideł (powidła śliwkowe, konfitura wiśniowa)
Składniki na polewę
- 100 g czekolady
- 50 g masła
- 50 ml mleka
Przygotowanie ciasta
Na początek połączyć składniki suche (mąka, kakao, przyprawa do piernika oraz soda oczyszczona), odstawić na bok.
Masło utrzeć z masłem na puszystą piane aż cukier się rozpuści. Do utartego masła dodajemy po jednym żółtku, ciągle mieszając, na koniec dodajemy kwaśną śmietanę. Przestudzony płynny miód dodajemy na sam koniec (trzeba uważać aby miód nie był zbyt gorący aby nam ciasta nie zwarzył). Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta małymi porcjami (na 2-3 razy).
Gotowy piernik przekładamy do formy jeżeli użyjemy większej, to przekroimy tylko raz piernik a jak do mniejszej, będzie grubszy i możemy przekroić podwójnie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 165 stopni i pieczemy ok 50-60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
Upieczony i przestudzony piernik przecinamy i smarujemy powidłami.
W rondelku rozpuścić czekoladę, masło wraz z mlekiem. Przestudzoną polać przełożony piernik.