Dzisiaj polecam piernik herbaciany, który jest wyjątkowym przysmakiem, idealnym na chłodniejsze dni. Jego głęboki, korzenny smak świetnie komponuje się z aromatem świeżo zaparzonej herbaty. Piernik herbaciany ma tę wyjątkową cechę, że z każdym dniem staje się coraz lepszy, ponieważ smaki i aromaty mają czas, by się przegryźć i w pełni rozwinąć. Może być podawany jako deser po obiedzie lub jako słodka przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki na ciasto
- forma o wymiarach 26 cm X36 cm
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 250 ml przestudzonej mocnej herbaty (z dwóch torebek)
- 500 g maki
- szklanka (250 ml) miodu
- 250 ml oleju
- 2 łyżeczki sody
- przyprawa do piernika
- powidła do przełożenia po upieczeniu
Składniki na krem
- 750 ml mleka
- budyń waniliowy
- 40 g cukru
- 35 g mąki
- 200 g masła
- 50 g cukru pudru
Składniki na polewę
- 125 masła
- 50 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
- 10 g żelatyny
- 15 ml wody
Przygotowanie ciasta
na początek mieszamy składniki suche mąka, przyprawa do piernika oraz soda. W wysokim naczyniu ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę. Gdy będzie już puszysta dodaję część mąki, a następnie składniki suche, olej, płynny miód, oraz przestudzona mocną herbatę. Na koniec dodajemy pozostałą mąkę. Z przygotowanego ciasta pieczemy trzy placki w temp. 170 przez 15 minut. Forma na ciasto o wymiarach 26X36 cm
Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia.
Przygotowanie kremu
Gotujemy część mleka, a w pozostałej części mieszamy cukier, budyń oraz mąkę . Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Chwilę gotujemy aż budyń zgęstnieją, cały czas mieszając aby się nie przypalił. Po ugotowaniu przekładamy do chłodnego naczynia i przykrywamy folią w kontakcie, aby nie powstał kożuch.
Gdy budyń będzie już zimny możemy dalej robić krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i małymi porcjami dodajemy przestudzony budyń. Musi być całkowicie zimny budyń aby się krem nie zwarzył.
Przygotowanie polewy
Na początek żelatynę mieszamy z wodą aby napęczniała.
Jak żelatyna napęcznieje upłynniamy, można na kilka sekund w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
W rondelku rozpuszczamy masło z dodatkiem mleka oraz cukru, na koniec dodajemy kakao oraz upłynnioną żelatynę. Przestudzoną polewą polewamy przełożony piernik.
Składanie piernika
Przestudzone placki piernika przekładamy.
Na pierwszy placek dajemy połowę powideł, na powidła część kremu. Przykrywamy drugim plackiem, również smarujemy pozostałymi powidłami oraz pozostałym kremem i nakrywamy trzecim plackiem.
Po przełożeniu polewamy polewą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin najlepiej na noc.