Dzisiaj polecam pierniczki, które są miękkie i można już jeść zaraz po upieczeniu.

Składniki
- 250 g mąki
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia)
- łyżeczka kakao
- przyprawa do piernika
- 2 łyżki miodu
- 100 g masła
Składniki na lukier
- sok z połówki cytryny
- 20 ml wody
- 5- łyżek cukru pudru (ilość cukru zależy od soku z cytryny)
Przygotowanie ciasta
Mąkę, cukier puder, kakao, przyprawę do pieczenia oraz sodę mieszamy w naczyniu. Do suchych składników dodajemy miękkie masło, jajko, oraz miękki miód. W miarę szybko zagniatamy ciasto, aby pod wpływem ciepła rąk nie stopiło nam się masło, zagniatamy ciasto.
Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na lekko posypanej stolnicy mąką na grubość 3-4 mm. Wykrawamy dowolne kształty pierniczków i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 5-7 minut w temperaturze 175 stopni.
Upieczone i przestudzone pierniczki lukrujemy według uznania.

Przygotowanie lukru
Sok z połowy cytryny z dodatkiem 20 ml wody mieszamy z 5-6 łyżkami cukru. Ilość cukru zależy ile mamy soku z cytryny.