Dzisiaj polecam pieczeń ze schabu, podaną z aromatycznymi ziołami i chrupiącymi warzywami. To danie, które świetnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie czy uroczystym spotkaniu. Aby przygotować tę pieczeń, użyjemy świeżej mięso, marynatę przygotowujemy z czosnku, majeranku, papryki i musztardy. Do tego proponuję dodać pieczone ziemniaki oraz mieszankę sezonowych warzyw. Zapewniam, że zapach piekącego się schabu wypełni całą kuchnię, a gotowe danie zachwyci wszystkich gości swoim wyjątkowym smakiem.
Składniki potrzebne do przygotowania
- 1 1/2 kg schabu bez kości
- ½ kg mięsa mielonego z łopatki
- 2 łyżki posiekanej zielone pietruszki
- ½ papryki pokrojonej w cienkie plastry
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-6 plastrów żółtego sera
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- majeranek
Wykonanie
Schab przekroić w poprzek, aby powstał płat mięsa. Rozbijamy tłuczkiem (można cienko, ale smaczniejszy jest gdy mięso nie jest do końca rozbite).
Mieszamy przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka oraz majeranek), a następnie nacieramy rozbity schab.
Mięso mielone doprawiamy przyprawami oraz dodajemy posiekaną cebulę, zieloną pietruszkę oraz zgnieciony czosnek.
Na rozbity i natarty przyprawami schab układamy plastry żółtego sera oraz pokrojoną w cienkie plastry paprykę.
Z jednego boku dajemy przyprawione mięso mielone i zwijamy jak roladę i obwiązujemy sznurkiem. Wkładamy do rękawa i pieczemy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 -25 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze ok 70-80 minut. Po ok 40 minutach wyciągamy z rękawa i pieczemy po ok 15 minut z każdej strony aby schab ładnie się zarumienił.
Można podawać na ciepło do obiadu lub wystudzony jako dodatek do pieczywa.