Pieczeń ze schabu

Pieczeń ze schabu + FILM

Dzisiaj polecam pieczeń ze schabu, podaną z aromatycznymi ziołami i chrupiącymi warzywami. To danie, które świetnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie czy uroczystym spotkaniu. Aby przygotować tę pieczeń, użyjemy świeżej mięso, marynatę przygotowujemy z czosnku, majeranku, papryki i musztardy. Do tego proponuję dodać pieczone ziemniaki oraz mieszankę sezonowych warzyw. Zapewniam, że zapach piekącego się schabu wypełni całą kuchnię, a gotowe danie zachwyci wszystkich gości swoim wyjątkowym smakiem.

Składniki potrzebne do przygotowania

  • 1 1/2 kg schabu bez kości
  • ½ kg mięsa mielonego z łopatki
  • 2 łyżki posiekanej zielone pietruszki
  • ½ papryki pokrojonej w cienkie plastry
  •  mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-6 plastrów żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • majeranek

Wykonanie

Schab przekroić w poprzek, aby powstał płat mięsa. Rozbijamy tłuczkiem (można cienko, ale smaczniejszy jest gdy mięso nie jest do końca rozbite).

Mieszamy przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka oraz majeranek), a następnie nacieramy rozbity schab.

Mięso mielone doprawiamy przyprawami oraz dodajemy posiekaną cebulę, zieloną pietruszkę oraz zgnieciony czosnek.

Na rozbity i natarty przyprawami schab układamy plastry żółtego sera oraz pokrojoną w cienkie plastry paprykę.

Z jednego boku dajemy przyprawione mięso mielone i zwijamy jak roladę i obwiązujemy sznurkiem. Wkładamy do rękawa i pieczemy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 -25 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze ok 70-80 minut. Po ok 40 minutach wyciągamy z rękawa i pieczemy po ok 15 minut z każdej strony aby schab ładnie się zarumienił.

Można podawać na ciepło do obiadu lub wystudzony jako dodatek do pieczywa.

Zostaw komentarz