Pieczeń z mięsa mielonego
Pieczeń z mięsa mielonego – moja propozycja na dziś.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego
2 jajka
1 bułka
1 cebula
przyprawa do mięsa mielonego
sól, pieprz
Wykonanie:
Bułkę namoczyć we wodzie. Cebulę zetrzeć na tarce i dodać do mięsa. Żółtka jajka dodać do mięsa, a białka ubić na sztywną pianę i też dodać do mięsa. Bułkę porządnie odcisnąć i również połączyć z mięsem. Całą masę doprawić do smaku i porządnie wymieszać (można w robocie), zbyt krótkie wyrabianie powoduje kruszenie się mięsa przy krojeniu. Tak wyrobiona masę przełożyć do formy aluminiowej (ja miałam małe więc dałam do dwóch). Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. godziny. Po godzinie wyciągnąć, odlać tłuszcz i obrócić do góry dnem i podpiec jeszcze z 15 minut.
ooo.. podoba mi się ten pomysł-taki oryginalny 🙂 Musze zapisac i wyrpóbowac 🙂
lubię takie domowe pieczenie – za to sklepowej mielonki nie znoszę:(
Jej jak ja uwielbiam bigos !!!
A twój to rewelka 🙂