Po porannych szaleństwach na nartach, odpoczywam z synkiem w pensjonacie i nadrabiam zaległości.
Jeszcze w domu robiłam penne rigate z pieczarkami i wyszło naprawdę smaczne. Olej jak się rozgrzeje na patelni, to unosi się piękny zapach czosnku i bazylii, przez co potrawa już samym zapachem zachęca.
40 dag panne rigate (makaronu)
20 dag pieczarek
10 dag chudego boczku
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej świeżej lub suszonej bazylii
½ szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki oleju kujawskiego pomidory, czosnek i bazylia
sól, pieprz
Wykonanie:
Pokrojone pieczarki odparować na suchej patelni, dodać oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć razem.
Osobno podsmażyć boczek, połączyć z grzybami, wlać wino i gotować bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje.
Wymieszać z przecierem pomidorowym i bazylią, doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotowany al dente odcedzić, wymieszać z pieczarkami. Wyłożyć na podgrzany półmisek i posypać szczypiorkiem.
pysznie:) takie obiadki to lubię:)
widzę tu pyszny makaron, chętnie zjadłabym taki 🙂
Lubię to! 🙂
Smakowite połączenie makaronowe 🙂
pyszności !! z przyjemnością bym zjadła 🙂