Pęczak z pieczonymi warzywami

Pęczak z pieczonymi warzywami

Dzisiaj polecam pęczak z pieczonymi warzywami, który nie tylko jest pyszny, ale również pełen wartości odżywczych. Pieczone marchewki, papryka i cukinia doskonale komponują się z delikatnym smakiem pęczaku, a dodatek oliwy z oliwek i ziół nadaje potrawie wyjątkowego aromatu.

Składniki:

  • 2  małe cukinie (ja miałam żółtą)
  • po jednej kolorowej papryce (u mnie zielona i żółta)
  • 2 czerwone cebule
  • 300 g małych pieczarek
  • 3 średnie marchewki
  • 100g wędzonego boczku
  • sól, pieprz, suszony rozmaryn, tymianek, ostra mielona papryka
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki suchego pęczaku

Składniki na sos

  • łyżeczka octu jabłkowego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki oleju z pierwszego tłoczenia
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka do smaku

Wykonanie:

Cukinie umyć i pokroić w plasterki grubości pół centymetra, papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobne słupki (wielkości palca), cebule obrać i pokroić w grube pióra, pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki. Marchewkę pokroić w półplasterki, wrzucić na 4-5 minut na lekko osolony wrzątek, odcedzić.
Boczek pokroić w grubą kostkę. Warzywa i boczek mieszamy doprawiamy przyprawami. Wszystko wyłożyć na blaszkę z piekarnika, skropić olejem, przykryć papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni, aż warzywa będą miękkie ale zachowają jędrność. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Pęczak gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

Przygotowanie sosu

Ocet mieszamy z sosem sojowym i miodem, ucierając dodajemy po łyżce oleju. Mieszamy z posiekanym czosnkiem, przyprawami.
Warzywa układamy warstwowo w naczyniu z pęczakiem, sos dodajemy bezpośrednio przed spożyciem.

Zostaw komentarz