Dzisiaj polecam papryka faszerowana mięsem mielony, która jest idealnym daniem na rodzinny obiad. Papryki nadziewane są aromatycznym mięsem mielonym, przyprawionym cebulą, czosnkiem i różnorodnymi ziołami. Danie to nie tylko pyszne, ale również bogate w białko i witaminy. Serwowane z ziemniakami, pewnością zadowolą podniebienia wszystkich domowników.
Papryka może być dowolnej odmiany jak również koloru. Im bardziej kolorowy tym smacznej i zdrowiej.
Składniki
- 3 papryki
- ½ kg mięsa mielonego
- łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- jajko
- 700 g ziemniaków
- olej ok 2 łyżek
- czosnek granulowany (staropolski)
Wykonanie
Z papryki ściąć górę i delikatnie usunąć gniazda nasienne.
Mięso przyprawić przyprawami: sól, pieprz, słodka papryka oraz łyżeczka ziół prowansalskich. Na koniec dodać jajko i wszystko wymieszać.
Ziemniaczki pokroić na mniejsze kawałeczki i doprawić pozostałymi ziołami, oraz czosnkiem i odrobina oleju.
Spód naczynia żaroodpornego wysmarować olejem, poukładać część ziemniaczków. Papryki faszerujemy mięsem mielonym i układamy na ziemniakach. Na górę papryki i po bokach układamy resztę ziemniaków i zapiekamy pod przykryciem ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odkrywamy naczynie i podpiekamy jeszcze ok 15 minut aby ziemniaki się zarumieniły.