Papryka faszerowana mięsem mielony

Papryka faszerowana na z ziemniakami

Dzisiaj polecam papryka faszerowana mięsem mielony, która jest idealnym daniem na rodzinny obiad. Papryki nadziewane są aromatycznym mięsem mielonym, przyprawionym cebulą, czosnkiem i różnorodnymi ziołami. Danie to nie tylko pyszne, ale również bogate w białko i witaminy. Serwowane z ziemniakami, pewnością zadowolą podniebienia wszystkich domowników.

Papryka może być dowolnej odmiany jak również koloru. Im bardziej kolorowy tym smacznej i zdrowiej.

Składniki

  • 3 papryki
  • ½ kg mięsa mielonego
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • jajko
  • 700 g ziemniaków
  • olej  ok 2 łyżek
  • czosnek granulowany (staropolski)

Wykonanie

Z papryki ściąć górę i delikatnie usunąć gniazda nasienne.

Mięso przyprawić przyprawami: sól, pieprz, słodka papryka oraz łyżeczka ziół prowansalskich. Na koniec dodać jajko i wszystko wymieszać.
Ziemniaczki pokroić na mniejsze kawałeczki i doprawić pozostałymi ziołami, oraz czosnkiem i odrobina oleju.


Spód naczynia żaroodpornego wysmarować olejem, poukładać część ziemniaczków. Papryki faszerujemy mięsem mielonym i układamy na ziemniakach. Na górę papryki i po bokach układamy resztę  ziemniaków i zapiekamy pod przykryciem ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odkrywamy naczynie i podpiekamy jeszcze ok 15 minut aby ziemniaki się zarumieniły.


Zostaw komentarz