Dzisiaj polecam oponki z serem, które są doskonałe na śniadanie lub jako smaczna przekąska do kawy. Przygotowane z delikatnego ciasta i kremowego sera, zachwycają swoją miękkością i subtelnym smakiem. Idealne na weekendowe poranki, przy ciepłej herbatce i w gronie rodziny.
Składniki
- 500g sera białego
- 500 g mąki
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4 żółtka
- 1 lekko kopiasta łyżeczka sody
- 1 łyżeczka octu
- 250 ml kwaśnej śmietany
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, następnie zrobić wgłębienie dodać biały ser (jeżeli ma grudki przepuścić przez praskę), śmietanę, sody, octu cukru i żółtka. Wszystko razem zagnieść.
Zagniecione ciasto wałkować na grubość ok 5 milimetrów. Wykrawać krążki dużą szklanką a w środku zrobić mniejsze kieliszkiem.
Przy wałkowaniu podsypujemy mąka aby ciasto się za bardzo nie przyklejało, ale nie zbyt dużo bo będzie się tłuszcz pienił.
Tłuszcz rozgrzać w garnku, aby sprawdzić czy już jest gorący wrzucamy mały kawałek ciasta i jak zaraz wypłynie na to tłuszcz jest nagrzany. Smażyć do zarumienienia się, wyciągać na papier aby osączyć z tłuszczu. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.