Oponki z serem

Oponki z serem

Dzisiaj polecam oponki z serem, które są doskonałe na śniadanie lub jako smaczna przekąska do kawy. Przygotowane z delikatnego ciasta i kremowego sera, zachwycają swoją miękkością i subtelnym smakiem. Idealne na weekendowe poranki, przy ciepłej herbatce i w gronie rodziny.

Składniki

  • 500g sera białego
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, następnie zrobić wgłębienie dodać biały ser (jeżeli ma grudki przepuścić przez praskę), śmietanę, sody, octu cukru i żółtka. Wszystko razem zagnieść.

Zagniecione ciasto wałkować na grubość ok 5 milimetrów. Wykrawać krążki dużą szklanką a w środku zrobić mniejsze kieliszkiem.

 Przy wałkowaniu  podsypujemy  mąka aby ciasto się za bardzo nie przyklejało, ale nie zbyt dużo bo będzie się tłuszcz pienił.

Tłuszcz rozgrzać w garnku, aby sprawdzić czy już jest gorący wrzucamy mały kawałek ciasta i jak zaraz wypłynie na to tłuszcz jest nagrzany. Smażyć do zarumienienia się, wyciągać na papier aby osączyć z tłuszczu. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Zostaw komentarz