Oponki serowe + Film

Oponki serowe + Film

Dzisiaj polecam oponki serowe.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 500 g twarogu
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • cukier wanilinowy lub pasta waniliowa
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka spirytusu/ octu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

Sodę zalewamy octem i odstawiamy aby się spieniło (ocet można zastąpić spirytusem, a dodajemy aby oponki podczas smażenia nie nabierały dużo tłuszczu) . Mąkę wysypujemy na stolnicę dodajemy pastę waniliową (można użyć również cukru wanilinowego jak nie mamy pasty), twaróg a następnie dodajemy żółtka, jogurt grecki oraz sodę z octem. Dokładnie wyrabiamy ciasto.

Jak już mamy ciasto gotowe dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy na grubość ok 1/2 cm i wycinamy krążki o szerokości ok 6 cm, w środku dziurki robimy kieliszkiem.

Olej nagrzewamy do temperatury ok 170 stopni i smażymy ok 2 minuty z każdej strony na złotu kolor. Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Zostaw komentarz