Dzisiaj polecam oponki serowe.
Składniki
- 500 g mąki
- 500 g twarogu
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- cukier wanilinowy lub pasta waniliowa
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka spirytusu/ octu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Sodę zalewamy octem i odstawiamy aby się spieniło (ocet można zastąpić spirytusem, a dodajemy aby oponki podczas smażenia nie nabierały dużo tłuszczu) . Mąkę wysypujemy na stolnicę dodajemy pastę waniliową (można użyć również cukru wanilinowego jak nie mamy pasty), twaróg a następnie dodajemy żółtka, jogurt grecki oraz sodę z octem. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
Jak już mamy ciasto gotowe dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy na grubość ok 1/2 cm i wycinamy krążki o szerokości ok 6 cm, w środku dziurki robimy kieliszkiem.
Olej nagrzewamy do temperatury ok 170 stopni i smażymy ok 2 minuty z każdej strony na złotu kolor. Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.