Przeglądając gazety wpadł i w oko przepis na zupę ogórkową, ale ze świeżych ogórków. Okazała się bardzo smaczna i zniknęła bardzo szybko.
Składniki:
500g zielonych ogórków
1 l wywaru drobiowego
1 pęczek koperku
4 duże ziemniaki
1 cebula
½ szklanki śmietany 30 %
2 łyżki masła
sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Cebulę oraz ogórki obrać, po czym zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę. Dodać ogórki oraz koperek i przez chwilę dusić. Następnie warzywa zalać wywarem i gotować ok 10 minut. Po upływie tego czasu zawartość garnka zmiksować. Dołożyć ziemniaczane puree. Składniki wymieszać, doprowadzić do wrzenia i połączyć ze śmietaną. Doprowadzić do smaku solą i pieprzem.
mały chcochlik się wkradł.. zabrakło Ci ogórków, za to masz w recepturze dwa razy podane ziemniaki :]
Już poprawiam dziękuję bardzo:)
ooo.. ze świeżych? Zaskakujące, aczkolwiek brzmi pysznie!
Spróbowałabym z chęcią 😉
A do placuszków możesz dać inne owoce-np. jeżyny (polecam!), porzeczkę, czy nawet jabłko 😉
widziałam na paru blogach przepis na ogórkową ze świeżych ogórków i również mnie bardzo intryguje:) muszę kiedy spróbować:)
Ogórkowa to moja ulubiona zupa i zawsze muszę ją mieć z ryżem;d
Taka ogórkowa to dla mnie nowość 🙂 Pyszna musi być!