Dzisiaj polecam naleśniki na maśle klarowanym, dzięki dodaniu masła naleśniki są złociste, mają delikatny smak i nie pękają podczas smażenia. Możemy je wykorzystać na wiele sposobów: na słodko, dodając do ciasta cukier i serwując z dżemem, czekoladą czy owocami, jak również na wytrawnie, np. do krokietów. W takim przypadku dodajemy do ciasta odrobinę soli, a jako nadzienie wykorzystujemy mięso, kapustę z grzybami lub warzywa. Dzięki temu, że smażymy naleśniki na maśle klarowanym, stają się one bardziej aromatyczne i chrupiące przy brzegach, co zwiększa ich walory smakowe.
Składniki
- 200 g mąki
- 480 ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki stopionego masła klarowanego
- cukier/sól
Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać mikserem i odstawić na 10 minut. Ciasto będzie dość rzadkie ale jest w porządku.
Patelnie przed smażenie smarować masłem klarowanym przy pomocy pędzelka.
Na rozgrzaną patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i bardzo szybko rozprowadzić na całej powierzchni patelni. Następnie smażyć najpierw z jednej strony, aż będzie złotobrązowa, a następnie z drugiej strony.