Muffinki z chleba tostowego

Muffinki z chleba tostowego

Dzisiaj polecam muffinki z chleba tostowego. Muffinki podaje się na ciepło z plasterkiem szynki oraz jajkiem. Jeżeli będziemy krócej zapiekać możemy uzyskać jajko na miętko, przy dłuższym zapiekaniu na twardo. Sami decydujemy jakie chcemy mieć w środku jajeczko.

Muffinki można tez podawać na zimno ale jajko musi być zapieczone na twardo. Ja zawsze podaję dobrze doprawione sola i pieprzem.

Muffinki z chleba tostowego są bardzo smaczne i pożywne, najlepiej smakują na ciepło. Jeżeli lubimy jajka na miękko to możemy krócej zapiekać. Ja wolę jajka na twardo więc piekłam 15 minut.

Do przygotowania jednej muffinki potrzebujemy:

  • 2 kromki pieczywa tostowego może być pełnoziarniste lub pszenne
  • duży plasterek szynki lub dwa mniejsze
  • jajko
  • plasterek pomidora
  • sól, pieprz
  • szczypior
  • odrobina masła do wysmarowania formy

A ile potrzebujemy składników to już zależy od nas ile robimy porcji.

Wykonanie

Z każdej kromki chleba tostowego ściąć boki i cienko rozwałkować. Następnie do formy do wypiekania muffinek wysmarowanej masłem wykładamy kromki pieczywa robiąc na środku wgłębienie. Na pieczywo układamy plasterki wędliny a w środek wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 10 minut. Po upływie tego czasu na każdą muffinkę kładziemy plasterek pomidorka i pieczemy jeszcze przez 5 minut.

Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem i podajemy na ciepło są najsmaczniejsze.

Zostaw komentarz