Mocno czekoladowe muffinki wszystkim smakowały. Gdy już talerz został pusty dzieciaki dopytywały się czy zrobimy nowe. Ale z braku czekolady nie było nowych.
Składniki na 12 sztuk
120g masła
90g gorzkiej czekolady
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 jajka
1 szklanka maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
200g posiekanej czekolady deserowej
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Rozpuszczamy masło z czekoladą w kąpieli wodnej. Ubijamy trzy minuty wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając. Wsypujemy mąkę i kakao. Mieszamy, aż składniki się połączą. Łączymy z posiekaną czekoladą. Do foremek na muffinki wkładamy papilotki, wlewamy ciasto do ¾ ich wysokości. Pieczemy 20-25 minut. Po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy na 5 minut w formie, wyjmujemy, studzimy.
Uwielbiam takie muffiny 🙂
nie dziwię się, że dzieciaki były zadowolone 🙂 ja za brownie średnio przepadam ale A. wcina takie łakocie z chęcią 🙂
Dzieci wiedzą co dobre 🙂 Pyszne te babeczki! Pozdrawiam
Pycha 🙂
Mmm, takie muffinki zawsze znikają błyskawicznie 🙂 Pyszności 🙂
Ale pyszności. Na razie jestem na diecie bez słodyczy. To już 3 dzień ;d Ciekawe ile wytrzymam