Dzisiaj polecam młode ziemniaki zapiekane. Doskonałe jako dodatek do obiadu lub lekki posiłek sam w sobie. Pieczone w rękawie zachowują cały swój aromat i są niezwykle soczyste. Można je przyrządzić z różnymi ziołami i dodatkami, takimi jak czosnek, rozmaryn czy masło, które dodadzą im wyjątkowego smaku. Idealnie komponują się z różnymi sosami oraz świeżą sałatą.
Młode ziemniaki gotowane tradycyjną metodą są bardzo wodniste, a ziemniaki pieczone w rękawie częściowo odparowują i są subtelniejsze w smaku.
Składniki
- ok kilograma młodych ziemniaków
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- ½ łyżeczki soli
- łyżeczka suszonego czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu
- łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie
Ziemniaki w zbliżonej wielkości dokładnie ubyć i oskrobać.
Śmietanę mieszamy z wszystkimi przyprawami i dokładnie wszystko mieszamy. Do miski z marynatą wkładamy ziemniaki i mieszamy aż ziemniaki będą pokryte w całości marynatą.
Ziemniaki przekładamy do rękawa do pieczenia, aby luźno leżały zawiązujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 45-50 minut.
Po upływie tego czasu wyciągamy ziemniaki z piekarnika przecinamy worek i pieczemy jeszcze ok 10-15 minut w 210 stopniach aby się zarumieniły
Prosty przepis na młode ziemniaczki, które nie tracą swoich właściwości jak w czasie gotowania.