Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
– moja propozycja na dziś.
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek zielonej pietruszki
1 pęczek koperku
3 łyżki oleju
200 g boczku do wytopienia
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować, lekko posolić i dusić na oleju. W razie potrzeby podlać wodą. Gdy kapusta zmięknie dodać pokrojony koperek, szczypiorek, i zieloną pietruszkę. Dokładnie wymieszać i chwilę jeszcze poddusić. Boczek drobno pokroić i wytopić na suchej patelni. Gdy boczek będzie już dobrze wypieczony, osączyć na ręczniku papierowym. Osączony boczek połączyć z kapusta i doprawić do smaku.
uwielbiam młodą kapuchę! 🙂
Moje smaki – pyszna!