Mini serniczki z malinami

Mini serniczki

Dzisiaj polecam mini serniczki z malinami. To doskonały wybór na deser, który zachwyci każdego. Mini serniczki są delikatne, lekko słodkie i pięknie komponują się z kwasowością malin. Można je przygotować w kilka chwil, a efekt jest naprawdę imponujący. Idealne na rodzinne spotkania, imprezy czy po prostu jako smaczna przekąska do kawy. Sprawdź przepis i zaskocz swoich gości tym pysznym deserem!

Składniki na ciasto

  • 340 g mąki
  • 100 g cukru drobnego lub cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • cukier wanilinowy

Składniki na masę serową

  • 200 g twarogu śmietankowego
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • jedno jajko
  • 50 ml śmietanki

Przygotowanie ciasta

 Mąkę , drobny cukier lub cukru pudru oraz  cukier wanilinowy razem mieszamy i siekamy z zimnym masłem chłodnymi rękami. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy ok pół godziny.

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 4 mm. Wycinamy krążki nieco większe niż foremki do tartaletek, dokładnie dociskamy do ścian foremek. Nadmiar ciasta ścinamy nożem, przed pieczeniem nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy na chwile aby się przestudziły. Na przestudzone korpusy nakładamy masę serową. Pieczemy z serem jeszcze ok 10-15 minut.

Przygotowanie masy serowej

Ser wymieszać z żółtkiem, cukrem, mąką ziemniaczaną oraz pastą waniliową. Białko ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy śmietankę.

Zostaw komentarz