Dzisiaj polecam mini serniczki z malinami

Składniki na ciasto
- 340 g mąki
- 100 g cukru drobnego lub cukru pudru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- cukier wanilinowy
Składniki na masę serową
- 200 g twarogu śmietankowego
- łyżka cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- jedno jajko
- 50 ml śmietanki
Wykonanie
Przygotowanie ciasta
Mąkę , drobny cukier lub cukru pudru oraz cukier wanilinowy razem mieszamy i siekamy z zimnym masłem chłodnymi rękami. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy ok pół godziny.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 4 mm. Wycinamy krążki nieco większe niż foremki do tartaletek, dokładnie dociskamy do ścian foremek. Nadmiar ciasta ścinamy nożem, przed pieczeniem nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy na chwile aby się przestudziły. Na przestudzone korpusy nakładamy masę serową. Pieczemy z serem jeszcze ok 10-15 minut.

Przygotowanie masy serowej
Ser wymieszać z żółtkiem, cukrem, mąką ziemniaczaną oraz pastą waniliową. Białko ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy śmietankę.