Mini burgery

Mini burgery

Dzisiaj polecam mini burgery na karnawałowe szaleństwa, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom. Przygotowane z soczystego mięsa, świeżych warzyw i aromatycznych sosów, będą idealnym dodatkiem do każdego przyjęcia. Można je podawać z różnymi dodatkami, takimi jak frytki, sałatki czy pikle, co sprawi, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Składniki na 10 burgerów

  • 10 g drożdży
  • 270 g mąki
  • szczypta soli
  • 130 ml letniego mleka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • szczypta cukru
  • ½ roztrzepanego jajka
  • sezam
  • jeden duży filet lub dwa małe
  • ½ roztrzepanego jajka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • czosnek granulowany
  • ulubione warzywa

Wykonanie

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z dodatkiem soli, cukru oraz łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20 minut.

Po upływie tego czasu dodajemy mąkę oraz stopione masło. Gdy ciasto jest już wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godziny lub 30 minut w piekarniku nagrzanym do 50 stopni.

Gdy ciasto nam wyrasta przygotowujemy masę mięsną. Do zmielonego fileta dodajemy słodką paprykę, czosnek granulowany, sól, pieprz oraz ½ roztrzepanego jajka (pozostałe jajko zostawiamy do posmarowania bułeczek). Z przygotowanej i doprawianej masy formujemy kotleciki i grillujemy(jeżeli nie mamy patelni do grillowania możemy usmażyć na patelni lub w piekarniku, ja grillowałam na grillu elektrycznym).

Gdy ciasto będzie już wyrośnięte formujemy bułeczki (tyle samo co kotlecików) smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 20 minut.

Gdy bułeczki już wyrosną pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut.

Po upieczeniu jeszcze ciepłe bułeczki przecinamy najlepiej nożem piłką i dodajemy ulubione warzywa oraz zgrillowany kotlecik.

Zostaw komentarz