Dzisiaj polecam mini burgery na karnawałowe szaleństwa, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom. Przygotowane z soczystego mięsa, świeżych warzyw i aromatycznych sosów, będą idealnym dodatkiem do każdego przyjęcia. Można je podawać z różnymi dodatkami, takimi jak frytki, sałatki czy pikle, co sprawi, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Składniki na 10 burgerów
- 10 g drożdży
- 270 g mąki
- szczypta soli
- 130 ml letniego mleka
- 2 łyżki stopionego masła
- szczypta cukru
- ½ roztrzepanego jajka
- sezam
- jeden duży filet lub dwa małe
- ½ roztrzepanego jajka
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- czosnek granulowany
- ulubione warzywa
Wykonanie
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z dodatkiem soli, cukru oraz łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20 minut.
Po upływie tego czasu dodajemy mąkę oraz stopione masło. Gdy ciasto jest już wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godziny lub 30 minut w piekarniku nagrzanym do 50 stopni.
Gdy ciasto nam wyrasta przygotowujemy masę mięsną. Do zmielonego fileta dodajemy słodką paprykę, czosnek granulowany, sól, pieprz oraz ½ roztrzepanego jajka (pozostałe jajko zostawiamy do posmarowania bułeczek). Z przygotowanej i doprawianej masy formujemy kotleciki i grillujemy(jeżeli nie mamy patelni do grillowania możemy usmażyć na patelni lub w piekarniku, ja grillowałam na grillu elektrycznym).
Gdy ciasto będzie już wyrośnięte formujemy bułeczki (tyle samo co kotlecików) smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 20 minut.
Gdy bułeczki już wyrosną pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe bułeczki przecinamy najlepiej nożem piłką i dodajemy ulubione warzywa oraz zgrillowany kotlecik.