Dzisiaj polecam maślane ciasteczka przez maszynkę.
Ciasteczka szybko się robi a jeszcze szybciej znikają z talerza.

Składniki
- 500 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 130 g cukru pudru
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- cukier wanilinowy lub emulsja waniliowa
Wykonanie
Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia razem wymieszać. Do suchych składników dodajemy pasty waniliowe i masło. Masło siekamy razem z mąką, gdy będzie dobrze posiekane, dodajemy żółtka i kwaśnej śmietany. Dokładnie wyrabiamy, wyrobione ciasto owijamy folia i dajemy do schłodzenia na ok 30 minut.
Podczas chłodzenia przestaje się tworzyć gluten, a otrzymane ciasto będzie lepiej trzymać nadany mu kształt i nie będzie się kurczył podczas pieczenia.

Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze części i przepuszczamy przez maszynkę (maszynka nie może mieć noży ani sitka).
Gotowe ciasteczka pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok 10-15 minut.