Maślane  ciasteczka  przez maszynkę + FLM

Maślane  ciasteczka  przez maszynkę + FLM

Dzisiaj polecam  maślane ciasteczka przez maszynkę.

Ciasteczka szybko się robi a jeszcze szybciej znikają z talerza.

Składniki
  • 500 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • cukier wanilinowy lub emulsja waniliowa
Wykonanie

Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia razem wymieszać. Do suchych składników dodajemy pasty waniliowe i masło. Masło siekamy razem z mąką, gdy będzie dobrze posiekane, dodajemy żółtka i kwaśnej śmietany. Dokładnie wyrabiamy, wyrobione ciasto owijamy folia i dajemy do schłodzenia na ok 30 minut.

Podczas chłodzenia przestaje się tworzyć gluten, a otrzymane ciasto będzie lepiej trzymać nadany mu kształt i nie będzie się kurczył podczas pieczenia.

Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze części i przepuszczamy przez maszynkę (maszynka nie może mieć noży ani sitka).

Gotowe ciasteczka pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok 10-15 minut.

Zostaw komentarz