Małe bułeczki z żółtym serem
Małe bułeczki z żółtym serem, doskonale się nadają jako dodatek do sałatek. Moje dzieciaki jedzą na kolacje, oraz jako drugie śniadanie do szkoły. Bywają dni że jedna porcja im braknie i na drugi dzień druga porcja musi być upieczona.
Składniki:
50 dag mąki
1 małe opakowanie suchych drożdży
300ml letniego mleka
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
10 dag tartego żółtego sera
3 łyżki oleju (ja użyłam oleju z bazylią)
1 jajko
Wykonanie:
Mąkę (3-4 łyżki) wsypać do miski, zrobić małe wgłębienie, wsypać drożdże, letnie mleko oraz cukier zamieszać rozczyn. Obsypać mąka i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na ok 15 minut.
Do wyrośniętego rozczynu dodać sól, olej oraz resztę mąki. Wyrobić ciasto tak aby nie kleiło się do rąk (w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką). Uformować kulę posypać mąka i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok godzinę.
Po wyrośnięciu formować małe kulki i odstawić na chwile do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki (ok 10 minut), posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać tartym serem. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
ulala.. nadadzą się na składane zapiekanki 😀 ser już wszka jest 😀
zdecydowanie muszę wypróbować ten przepis 🙂
świetne 🙂 czasami takie mini bułeczki kupuję w piekarni 🙂
Jeżeli danie jest tak perfekcyjne jak ten artykuł to jak najszybciej rozpoczynam gotowanie. Rewelacyjna witryna.