Dzisiaj polecam makaron zapiekany z sosem pomidorowym i szynką posypany tartym parmezanem. To danie jest łatwe do przygotowania i świetnie smakuje zarówno na obiad, jak i na kolację. Można je również modyfikować, dodając ulubione warzywa, takie jak papryka, cukinia czy pieczarki, aby wzbogacić smak i wartość odżywczą potrawy. Najlepiej smakuje podane z sałatką z świeżych warzyw i pieczywem czosnkowym. Idealne na rodzinne spotkania lub szybki, ale pyszny posiłek w tygodniu.
Składniki
- 400 g makaronu do spaghetti
- 300 g szynki
- parmezan
- 8 kokilotek do zapiekania
Składniki na sos
- 400 ml sosu pomidorowego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- bazylia
- oregano
Przygotowanie sosu
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Gdy cebulka się zarumieni dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, na koniec dodać sos pomidorowy. Doprawić ziołami (zioła prowansalskie, bazylia, oregano), oraz sól i pieprz do smaku.
Wykonanie
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu pociąć na mniejsze kawałeczki.
Na spód każdej kokilotki (wychodzi ok 8 sztuk), układamy makaron na makaron nakładamy łyżkę sosu pomidorowego. Na sos dajemy drobno pokrojoną szynkę i ponownie polewany sosem.
Na samą górę dajemy świeżo straty parmezan i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 12 minut.