Składniki:
40 dag makaronu świderki
30 dag pieczarek
3 łyżki kaparów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki białego wina
3 łyżki oliwy z oliwek
po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
szczypta cukru
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Umyte pieczarki pokroić w plasterki. Koncentrat pomidorowy wymieszać z winem i szczyptą cukru. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić pieczarki i smażyć ok 5 minut, dodać koncentrat, gotować na dość silnym ogniu do wyparowania płynu. Wsypać posiekane kapary i wlać śmietanę, dusić pod przykryciem na małym ogniu, kilka minut. Pod koniec doprawić do smaku przyprawami, wymieszać z natką i szczypiorkiem, podgrzać.
Ugotować makaron, odcedzić, polać sosem.
Wygląda pięknie 🙂
pyszny obiad z makaronem w roli głównej:) u mnie też makaronowo:)
super obiad z moim ulubionym makaronem 🙂
uwielbiam dania z makaronem:) twoje prezentuje się fantastycznie:)