Makaron z kurczakiem, fasolą i brokułami
Składniki n 4 porcje
mały brokuł
400 g makaronu
puszka białej fasoli w słonej zalewie
250 g pomidorków koktajlowych
cebula
dwa ząbki czosnku
dwa udka wędzone z kurczaka
dwie łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
wykonanie:
Różyczki brokułów oczyścić i sparzyć w osolonym wrzątku. Wyjąć je, zahartować zimną wodą i odstawić do ocieknięcia.
Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Fasole przełożyć na sitko i dobrze osączyć z zalewy.
Pomidorki koktajlowe opłukać i przekroić na pół. Cebulę oraz czosnek obrać. Cebule pokroić w ósemki, a czosnek w plasterki. Zeszklić na oliwie z oliwek.
Kurczaka obrać od kości i pokroić na mniejsze kawałki.
Do zeszklonej cebuli i czosnku dołożyć fasolę, brokułu oraz pomidory i podsmażyć. Na koniec dodać makaron i wędzonego kurczaka. Całość podgrzać, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku, sola i pieprzem.